Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΣΣΑΡΑ - ΛΕΝΤΑΔΟΣ


Η Πασσάρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθεσία, διάσπαρτη με παλιές αγροικίες αλλά και ενδείξεις παλαιού οικισµού, πάνω σε δίκτυο μονοπατιών. Ενδιαφέρον έχει το εκκλησάκι του Αγίου Μιχαήλ του «Σπλ'ιώτη» δηλαδή «Σπηλιώτη». Υπάρχει και σήµερα η παλαιά εκκλησία µέσα στα βράχια, ερειπωµένη, αλλά µε εµφανείς τις τοιχογραφίες. Φαίνονται παρεμβάσεις στον βράχο που είναι μάλλον παλαιέ και εδώ χρειάζεται η έρευνα αρχαιολόγου.


Ακόμα πιο ανατολικά, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, υπάρχουν τα Πυργιά, γνωστός αρχαιολογικός χώρος με θέα το Αιγαίο από την Ικαρία μέχρι τα Ψαρά, και ειδικότερα θέα στον Πλατύ Γιαλό. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι και στον χώρο των Αγίων Αναργύρων και σε παραπλήσιες ιδιοκτησίες υπάρχουν ίχνη παλαιότερων κτισμάτων, με μεγάλες πελεκητές πέτρες, ιστορίες για τάφους και γενικά θεωρώ ότι όλη η περιοχή του Λεντάδου, που και αυτή έχει πηγή και πολλά μονοπάτια να την διασχίζουν χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Εικάζω ότι και "τ' Αψηλό Σπίτι", κοντά στα Πυργιά, μπορεί να ήταν "πύργος", αλλά με την διανοιξη του δρόμου δεν θα μάθουμε γιατί ενώ το τοπωνύμιο παραμένει το κτίσμα, που το θυμούνται οι ντόπιοι σαν ένα διόρωφο ερείπιο, έχει χαθεί.

Νότια από τα Πυργιά είναι ο Κασσάδος και ο πύργος της Σαμάντλας. Για τον Κασσάδο υπάρχει παράδοση ότι είχαν ή έφτιαχναν κεραμεικά. Ο Giorgio Hoffman, S.J. Vescovadi Cattolici della Grecia, TINOS, σελ. 33 αναφερόµενος στην έκθεση του επισκόπου De Via (1772), αναφέρει αυτή την τοποθεσία, όπου κατοικούν µερικοί καθολικοί. Την αναφέρει ως Casadho. Ενώ στη σελ. 125, όπου αναφέρεται λεπτοµερώς σε αυτή την έκθεση την αναφέρει ως Cesadho. Στη δε σελ. 203 στο ευρετήριο τοποθεσιών το αναφέρει ως : Casadho (Τζάδος), Cesadho. Σίγουρα, ο Χόφµαν µη γνωρίζοντας τις επί µέρους τοποθεσίες των χωριών, µπερδεύει τον «Κασσάδο», µε τον Τζάδο. Το κείµενο αναφέρεται για µερικά νέα µέρη (alcuni nuovi luoghi con Cattolici).Ο πύργος της Σαμάντλας βρίσκεται στο σταυροδρόµι που οδηγεί Νότια προς «του Πολέµου το Κάµπο», Νότιο-δυτικά προς την Καρδιανή και Δυτικά προς «Κόρης το Πύργο» και Πάνορµο, ανατολικά τα Κάτω Μέρη. Εκτός από τα κατάλοιπα αγγειοπλαστικής και τα πολλά επιφανειακά πήλινα θραύσματα εδώ υπάρχουν «παραδόσεις» και φήµες για κρυµµένους θησαυρούς. Λέγεται µάλιστα πως στο µεσοπόλεµο βρέθηκε (στα λιβαδάκια, ακριβώς κάτω από το µικρό «Πύργο») κάποιο άγαλµα που το αγόρασε κάποιος από τη Χώρα.


ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: OPHIOUSSA.COM

(π. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΝΣΟΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου